Sloní ptáci

27. září 2011 v 14:28 | VAS
Není to tak dávno, kdy země duněla pod nohama pádících sloních ptáků. Tato opeřená monstra skutečně obývala naši planetu ještě před několika staletími!
Proč tito giganti, z nichž někteří dosahovali až půltunové hmotnosti a čtyřmetrové výšky, vlastně zmizeli? Až doposud se soudilo, že je vybili lidé v touze po masu nebo trofejích? Nejnovější teorie však dává tomuto výroku za pravdu pouze částečně. Na vymizení sloních ptáků měli samozřejmě největší podíl lovci, ale jinak, než jsme si doposud představovali. Místo, aby tyto opeření obry přímo zabíjeli, stačil k jejich definitivní likvidaci neregulovaný sběr jejich gigantických vajec.
Nejmohutnějším z takzvaných sloních ptáků - což je mimochodem bulvární termín, nemající se zoologickým systémem co dočinění - byl až 500 kilogramů vážící madagaskarský druh Aepyornis maximus. Jeho vajíčka měla obsah asi deset litrů, a byla tak zřejmě největšími ptačími vejci na světě. Jenom pro ilustraci, nález jediného aepyornisova vejce by nahradil 160 vajíček slepičích!
Poslední svědectví o pozorování živého aepyornise pochází ze 17. století. Opeřeného obra na Madagaskaru už více než čtyři sta let nikod neviděl. Za to se dodnes nacházejí jeho kosti a hlavně úlomky skořápek, které svou barvou a tloušťkou připomínají spíše rozbité porcelánové nádobí než zbytky obřích vajec
V březnu roku 2011 přinesla světová média pozoruhodnou zprávu o tom, že se z obzvláště zachovaných zbytků vajec podařilo získat téměř neporušenou DNA. Není tedy vyloučeno, že se časem podaří tyto obry naklonovat!
Půltunový Aepyornis maximus byl tedy suverénně nejtěžším opeřeným obrem. Výškou (nikoliv hmotností) ho však výrazně přerůstá jiný sloní pták - novozélandský moa. Na věčně zeleném ostrově kdysi žilo asi patnáct druhů moa, z nichž nejvyšší byl pravděpodobně téměř čtyři metry vysoký a čtvrt tuny vážící Dinornis novaezelandiae, následovaný o něco nižším druhem Dinornis robustus.
Stejně jako zmíněný madagaskarský Aepyornis maximus, byli i ptáci moa výhradními býložravci. Předpokládá se, že většina druhů byla vyhubena domorodými Maory již v 15. století, ale menší druh Dinornis didinus, možná vstoupil svou kostnatou nohou i do století devatenáctého!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama